«Å samle handler ikke minst om å mestre og om gleden ved å lykkes med noe»

Kunstsamler Pål Georg Gundersen

Hva er The Gundersen Collection?

En imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo. The Gundersen Collection har også en av verdens fineste private samling med Munch-grafikk.

«Jeg gik bortover veien med to venner – solen gikk ned – Jeg følte som et pust af vemod – Himmelen ble pludselig blodig rød – jeg stanset. Lænede mig til gjærdet træt til døden – og så utover de flammende skyerne som blod og sværd den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg stod der skjælvende af angest – og jeg følte som et stort, uendelig skrig gjennem naturen.»

Edvard Munch

Munchs fingeravtrykk

Noen ganger håndmalte Edvard Munch sine grafiske trykk. Her er «Skrik» fra 1895, Litografi, trykket i svart. Håndkolorert med rødt, oransje, blått og grønt. Man kan skimte Munchs fingeravtrykk på siden av arket.

Trykket i Berlin hos Liebmann. 33,5 x 21,1 cm.

Spor av levd liv

Han stryker over treverk. Lar øynene følge penselstrøk. Ser etter sjel og kvalitet.

Lar fingertupper og granskende øyne søke etter det udefinerbare som gjør det hele spesielt. Gjør det til et kunstverk.

Gjennom flere tiår har samleren Pål Gundersen sett etter levd liv. Kjent spor etter generasjoner med hender som har hatt unike gjenstander i sitt eie. Sett malerier og grafikk han bare måtte eie. Han har fulgt intuisjonen, magefølelsen.

Nøkkelordet er sjel.

«Jeg har et høyt tempo i livet mitt. Da har det å samle vært en god motvekt, et deilig pusterom og fin terapi»

The Gundersen Collection er i dag en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut for gjester og besøkende til Vestlia Resort på Geilo.

Et sentrale tema i Gundersens omfattende samlervirksomhet, er ikke minst grafikk av Edvard Munch. I dag har Gundersen Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk.

"Livstreet» 1954 Olje på lerret 207x251 Kvinnen og treet. Kvinnen i treet. Som fruktbarheten i naturen som bringer slekten videre. Mannens rolle i Kai Fjell sine bilder er som oftest å oppvarte eller tjene henne og hjelpe henne i hennes oppgaver som kvinne og mor.

Formidlingskunst

Pål Gundersen vil gjerne dele kunsten sin med andre. Å formidle vår felles kulturhistorie er et av målene hans.

Pål Gundersen sier at å samle handler om å mestre og om gleden ved å lykkes med noe. Han fikk høre at å samle ølhøner var nærmest umulig. Nå har han flere hundre fugleformede drikkekar.

Alt startet på en antikkmesse i Njårdhallen i Oslo for over 30 år siden. Den gamle kommoden han kjøpte har han fortsatt.

«Den fineste ølhøna er så vakker at du får tårer i øynene»

Kunsthotellet

Samlingen har også en av verdens fineste private samling med verker av maleren Peder Balke.

Kai Fjell er en annen maler som Gundersen har samlet gjennom mange år.

En vandring gjennom kunsthotellet på Geilo viser deg også en omfattende samling med kunstplakater fra norsk reiseliv. Den eldste fra 1905.

Her er utsøkte norske bondeantikviteter. Både møbler og interiør. Og ikke minst en helt unik samling med norske drikkekar i tre.

«Jeg er stadig på jakt etter fine objekter. Samlingen vokser»