Årets sommerutstilling åpnet på lørdag

Munch & Kiøsterudgården

19. juni – 22. august 2021

Velkommen!

Lørdag klokken 12 åpnet vi dørene på vakre Kiøsterudgården i Åsgårdstrand.

 

Utstillingen viser mangfoldet i de helt unike grafiske verkene til Edvard Munch, som eies av The Gundersen Collection. Rundt 50 verk er reprodusert og hengt på veggene i de vakre rommene i 1700-talls huset.

Bildene er fra perioden rundt 1894-1902 og inkluderer mellom annet Skrik, flere versjoner av motivet Vampyr, her henger Angst, flere Madonnaer og hele seks varianter av Kvinner ved stranden. Dette er også den største private samlingen i verden med håndkolorerte trykk.

 

Det er ikke uten grunn at bildene til Edvard Munch har en tilhørighet til dette huset. Mange av de kjente motivene hans har nettopp denne gården, naturen rundt og folkene i Åsgårdstrand som motiv. Se mellom annet litografiet «På broen» og tresnittet «Pikene på broen».

I 2020 ble reproduksjoner for første gang vist i de rustikke omgivelser inne hovedhuset.

   

 

Kunstneren Munch regnes som en av de store, banebrytende innen grafikken. TGC har i dag en sjelden og kvalitetsmessig svært unik samling grafiske verk av kunstneren.

 

«Gundersens Munch-samling er unik i verdenssammenheng

når det gjelder kvalitet, det er ingen tvil om det»

Munch-ekspert Morten Zondag

 

 

Publikum kan se hele samlingen i sin nåværende form stilt ut på samme sted. Opplev Munchs grafiske verden på et sted han selv oppholdt seg mye.

Eieren av samlingen, forretningsmann og kunstsamler Pål Gundersen, er opptatt av de sentrale Livsfrisen-motivene til Edvard Munch. En serie bilder som skildrer «det moderne sjeleliv», med temaene kjærlighet, angst og død. Samlingen inneholder tresnitt og litografier, der Munch er banebrytende.

I år er det også utstilling i Båthuset på gården. Her viser vi frem historielagets Munch-utstilling fra 2013. Publikum får nå vite mer om Munch og hans virke i Åsgårdstrand. I tillegg forteller vi litt av historien til selve gården, gjennom fotografier og tekst vi har lånt av familien Kiøsterud.

Utstillingen vil holde oppe hver dag mellom klokken 12 og 16, fram til 22. august.