Folkelivskunstneren Nils Bergslien

Med nisse på lasset

Folkelivskunstneren Nils Bergslien  (1853-1928) fra Voss tegnet og malte nasjonalromantiske folkelivsskildringer.

Nils Bergslien fulgte menneskelivet. Fra de første skritt i hallingstua, til dans på lemmen, jakt på fjellet, fangsten i stua og frieri med slekta til stede. Og selvsagt bondebryllup med alt som hører med.

Bergslien er kanskje mest kjent for sine motiver fra eventyr og sagn. Du har helt sikkert sett både bilder og postkort med noen av hans flotte nisser?

I spisesalen på Vestlia Resort på Geilo henger dette flotte oljemaleriet, som er malt på et over tre meter langt lerret.

Skråblikket

Bergslien bestemte seg tidlig for å følge i onkelen Knud sine fotspor som folkelivsskildrer. Og ser vi på hans mange arbeider, kommer hans skråblikk på menneskelivet tydelig fram i detaljene.

Han lagde eventyrbilder og nissebilder. Som ble veldig populære.
Kanskje en av grunnene til at han i norsk kunsthistorie ikke har noen direkte fremtredende plassering, er at han satte penselen ganske ofte på det komiske. Det humoristiske. Spesielt i nissebildene sine. Her er nisser som både røyker og drikker – og helt klart nyter tilværelsen. De lytter bak veggen, tigger grøt, erter bondejentene og danser og leker.

Mange av nissebildene ble reprodusert som postkort, og i 1886 ble et Nissealbum utgitt.

Lure glimt

Også i folkelivsskildringene hans går den røde nisseluen igjen. Nå på guttunger med fangsten i knippet. På bestefar med lurt glimt i øyet – og nisselue på hodet.

Nils Bergslien vil fortelle den fornøyelige historien med malekunsten sin. Skildre humor og de lattervekkende innslagene i tilværelsen vår.
I Eidsfjord er det et lite museum for bildene hans.

Hardangervidda

Kunstneren hadde flere utsmykkingsoppdrag for hotell. De fleste er dessverre ikke bevart.

I 1880 reiste Bergslien over Hardangervidda til Eidsfjord, sammen med billedhuggeren Axel Ender og den danske dikteren Holger Drachmann. Her traff han sin kone Johanna Møkletun og ble boende resten av livet.

I Spisesalen på Vestlia Resort på Geilo kan vi se nøyere på maleriet av Nils Bergslien. Motivet skal være fra Hardangervidda. I maleriet ser vi rypejegeren på vei til den vesle steinbua i lag med hunden sin. På berget ved hytta ligger reingeviret fra tidligere jakt. Rundt troner fjellene. Og ikke en nisse å se.

Utdannelse

Nils Bergslien ble født på Voss i 1853. Utdannelsen fikk han ved ved onkelen Knud Bergsliens og Morten Müllers malerskole i Kristiania, samt ved kunstakademiet i München.

Gjennom årene utførte han en rekke utsmykkingsoppdrag, mellom annet de nasjonalromantiske dekorasjonene i spisesalen på hotel Vøringfoss i Eidsfjord.   

Karikaturer i kortstokken

Visste du forresten at Nils Bergslien har tegnet kongene, dronningene og knektene i korstokken Peik, som kom ut første gang i 1898?

Og ansiktene han satte på kortstokken, er intet ringere enn karikaturer av folk i Eidfjord. Den gangen skapte det furore i bygda.

I dag er det en kuriosa å ha en bestefar eller grandonkel foreviget på kortstokken. Eidfjord kommune og Eidfjord reiselivslag printet opp igjen de gamle motivene på kortene i ny kortstokk i 1986, basert på en revidert kortstokk fra 20-tallet. Her er nemlig noen av karikaturene skiftet ut. Men i et arkiv i Bergen ligger det eneste kjente eksemplaret av den originale kortstokken.

Spre gleden, del gjerne!