Folkelivskunstneren Nils Bergslien

Med nisse på lasset

Folkelivskunstneren Nils Bergslien  (1853-1928) fra Voss tegnet og malte nasjonalromantiske folkelivsskildringer. Han fulgte menneskelivet. Fra de første skritt i hallingstua, til dans på lemmen, jakt på fjellet, fangsten i stua og frieri med slekta til stede. Og selvsagt bondebryllup med alt som hører med.

Bergslien er kanskje mest kjent for sine motiver fra eventyr og sagn. Du har helt sikkert sett både bilder og postkort med noen av hans flotte nisser? I spisesalen på Vestlia Resort på Geilo henger det flotte oljemaleriet Høyfjell, som er malt på et over tre meter langt lerret.

Skråblikket

Bergslien bestemte seg tidlig for å følge i onkelen Knud sine fotspor som folkelivsskildrer. Og ser vi på hans mange arbeider, kommer hans skråblikk på menneskelivet tydelig fram i detaljene.

Han lagde eventyrbilder og nissebilder. Som ble veldig populære.
Kanskje en av grunnene til at han i norsk kunsthistorie ikke har noen direkte fremtredende plassering, er at han satte penselen ganske ofte på det komiske. Det humoristiske. Spesielt i nissebildene sine. Her er nisser som både røyker og drikker – og helt klart nyter tilværelsen. De lytter bak veggen, tigger grøt, erter bondejentene og danser og leker.

Mange av nissebildene ble reprodusert som postkort, og i 1886 ble et Nissealbum utgitt.

Lure glimt

Også i folkelivsskildringene hans går den røde nisseluen igjen. Nå på guttunger med fangsten i knippet. På bestefar med lurt glimt i øyet – og nisselue på hodet.

Nils Bergslien vil fortelle den fornøyelige historien med malekunsten sin. Skildre humor og de lattervekkende innslagene i tilværelsen vår.
I Eidsfjord er det et lite museum for bildene hans.

Hardangervidda

Kunstneren hadde flere utsmykkingsoppdrag for hotell. De fleste er dessverre ikke bevart, eller vanskelig å følge.

I 1880 reiste Bergslien over Hardangervidda til Eidsfjord, sammen med billedhuggeren Axel Ender og den danske dikteren Holger Drachmann. Her traff han sin kone Johanna Møkletun og ble boende resten av livet.

I Spisesalen på Vestlia Resort på Geilo kan vi se nøyere på maleriet av Nils Bergslien. Motivet skal være fra Hardangervidda. Trolig Gygrabu, dit Nils reiste hver sommer på fiske.

I maleriet ser vi rypejegeren på vei til den vesle steinbua i lag med hunden sin. På berget ved hytta ligger reingevir. Rundt troner fjellene. Og ikke en nisse å se.

Utdannelse

Nils Bergslien ble født på Voss i 1853. Utdannelsen fikk han ved ved onkelen Knud Bergsliens og Morten Müllers malerskole i Kristiania, samt ved kunstakademiet i München.

Gjennom årene utførte han en rekke utsmykkingsoppdrag, mellom annet de nasjonalromantiske dekorasjonene i spisesalen på hotel Vøringfoss i Eidsfjord, tidligere Næsheim Hotel. Han dekorerte også Gamle Hotel Hardanger i Odda, gamle Hotel Norge i Bergen. Cafe Boulevard i Bergen, Tyssedal Hotel, samt luksus-skipet Britannia av Bergen.

 

Karikaturer i kortstokken

Visste du forresten at Nils Bergslien har tegnet kongene, dronningene og knektene i korstokken Peik, som kom ut første gang i 1898?

Og ansiktene han satte på kortstokken, er intet ringere enn karikaturer av folk i Eidfjord. Den gangen skapte det furore i bygda.

I dag er det en kuriosa å ha en bestefar eller grandonkel foreviget på kortstokken. Eidfjord kommune og Eidfjord reiselivslag printet opp igjen de gamle motivene på kortene i ny kortstokk i 1986, basert på en revidert kortstokk fra 20-tallet. Her er nemlig noen av karikaturene skiftet ut. Men i et arkiv i Bergen ligger det eneste kjente eksemplaret av den originale kortstokken.

Hornsmeden

En uheldig blanding av en blafrende gardin, en åpen flamme på et spiritusapparat og en engelsk dame som varmet krølltangen sin, gjorde at det svært populære Hotel Hardanger i Odda brant ned i 1895. Men alt ti måneder etter reiste nye Hotel Hardanger seg som et Soria Moria opp fra asken.

Den tyske arkitekten Hans Heinrich Jess tegnet hotellet i sveitserstil, blandet med nygotiske trekk. Samtidig fikk dragestilen god plass, både ute og inne.

Hotellet hadde nå elektrisk belysning og 110 rom. Spisesalen rommet 250 gjester og var dekorert i trearbeider av kunstneren Lars Kinsarvik.

Nils Bergslien, Hornsmeden. The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. TGC har også verdens største samling med Peder Balke. I tillegg til en imponerende samling norsk bondekunst.
The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. TGC har også verdens største samling med Peder Balke. I tillegg til en imponerende samling norsk bondekunst.

Spisesalen på hotel Hardanger

Nils Bergslien fikk i oppdrag å male store nasjonalromantiske bilder som ble felt inn i veggene i spisesalen.  Et av de er maleriet «Hornsmeden», som du kan se oppe til høyre i bildet om du trykker på lenken «Spisesalen på hotel Hardanger». Da familien Tollefsen solgte Hotel Hardanger til kommunen i 1917, tok de ned Bergslien-maleriene og solgte disse videre.

Det staselige hotellet i Odda forfalt ettersom årene gikk. I 1976 startet rivningen. I juni 1977 var det bare en grushaug igjen av det som en gang var et av de flotteste hotellene i Norge.

Legg merke til drikkekarene i maleriet. Her er ikke bare et drikkehorn under utarbeidelse, men en kjenge og en tutekanne er fremtredende i bildet. Bergslien-maleriet henger i dag ved siden av den flotte samlingen med drikkekar på Vestlia Resort på Geilo. Spør om brosjyre i resepsjonen og ta en kunstvandring.

Spre gleden, del gjerne!