Peder Balke. The Gundersen Collection. Utstilling i Galleri Star hos Vestfossen Kunstlaboratorium

Balke blant samtiden

Sluser folk gjennom tre etasjer med samtidskunst for å se Peder Balkes malerier i sommer.

Peder Balke, The Gundersen Collection

Senteret for samtidskunst i Øvre Eiker, Vestfossen Kunstlaboratorium, skal vise 1800-talls kunst. Et par titalls malerier av 1800-talls kunstneren Peder Balke blir stilt ut i Galleri Star fra utstillingsåpningen 8. mai. Åpningen blir presentert live på facebook.

Håpet er at publikum kan komme inn dørene fra 9. mai.

Til sammen blir det fire utstillinger her denne sesongen; Peder Balke, en hoved-utstilling av samtidskunstnere fra eller med tilknytning til Norge, en soloutstilling og en arkivutstilling om cellulosefabrikken i Vestfossen.

Syv av Peder Balke sine malerier er lånt ut til Vestfossen Kunstlaboratorium fra The Gundersen Collection (TGC). Du finner for øvrig den store Balke-samlingen til TGC her: Balke – The Gundersen Collection

Balke var en av samtidens beste landskapsmalere i Norge. Og 127 år etter hans død, i 2014/2015, ble bildene hans stilt ut i The National Gallery i London. I 2017 var det Metropolitan Museum of Art i New York som hadde Balke-utstilling. Under tittelen «Nordlysets maler».

Peder Balke

2500 kvm med samtidskunst og Peder Balke vil gi to vidt forskjellige kunstutrykk. Noe de startet med i 2019 da de viste frem landskapsmaleren Frits Thaulow.

Publikum vil i sommer gå gjennom tre etasjer med samtidskunst for å komme til Balke sine bilder i Galleri Star. Balke er kjent for sine små malerier som han malte spesielt på slutten av sin karriere. På Vestfossen kan du også se noen av hans store arbeider, blant annet «fra Nordland» som er nesten tre meter langt.

Kunstlaboratoriet håper at Balke sitt tradisjonelle publikum vil få en tilleggsopplevelse med samtidskunsten – og vise versa.  Maleriene til Peder Balke fikk et virkelig gjennombrudd etter London-utstillingen. De neste årene vil det bli flere museumspresentasjoner av TGC sin Balke-samling, både i Norge og i utlandet.