The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med grafikk av Edvard Munch. Her ser vi er bilde av Peder Balke, maleriet har denne teksten: "Herr Grosserer Wang! Bedes om venligst at modtage lille Billede for Erindring om vores høflige samarbeide i Kommunens Tjeneste. Kunsterlund 31/12.1874. Balke"

Ny bok om Peder Balke

Under KunstWeekend på Geilo 25.-27. september ble boken om Peder Balke (1804-1887) lansert. Den er basert på verkene i The Gundersen Collection, samt hovedverker fra museer og andre samlinger.

Boken kan kjøpes på Vestlia Resort, i bokhandelen, eller på nett via linkene her:

Norli

Skira

 

The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. TGC har også verdens største samling med Peder Balke.

 

Nordic Institute of Art

Knut Ljøgodt:

«PEDER BALKE

Sublime North»

Works from The Gundersen CollectionBoken er en gjennomgang av hans kunstnerskap»

 

Dr.philos. Knut Ljøgodt, fra Nordic Institute of Art, kommer til Vestlia Resort for å fortelle om Peder Balke og sin nye bok. Ljøgodt er en av våre fremste eksperter på norsk og nordisk kunst fra 1800-tallet.

Nordic Institute of Art er en uavhengig ideell organisasjon, som har som visjon å fremme nordisk historisk kunst på den internasjonale kunstscenen.

 

«The Gundersen Collection er sterk på de mest eksperimentelle maleriene. Der Balke frigjør seg fra tidens konvensjoner»

 

– The Gundersen Collection er et godt utgangspunkt for å gjennomgå Balkes kunstnerskap. Samlingen er sterk innen de sene maleriene. Bilder Balke malte de siste tiårene av sitt liv. Da han hadde sluttet å stille ut og satt isolert i sitt atelier. Han var ikke anerkjent i samtiden og malte nå for seg selv og sine nærmeste. Små bilder, ofte i svart/hvitt som frigjør seg fra tidens konvensjoner. Det er nå han virkelig blir Balke gjennom sin eksperimentelle form. En side av Balkes kunstnerskap vi kanskje kan sette mer pris på i vår tid enn i Balkes samtid, sier forfatter Knut Ljøgodt.

Boken er en bredt anlagt gjennomgang av Balkes kunstnerskap og blir utgitt på engelsk for å nå et større, internasjonalt publikum. Det er stor interesse for Balke internasjonalt.

 

KunstWeekend på Geilo, Vestlia resort. Dr.philos. Knut Ljøgodt, Nordic Institute of Art.
Dr.philos. Knut Ljøgodt, Nordic Institute of Art.

 

Peder Balke er en av Norges mest originale malere fra romantikken. The Gundersen Collection har over 50 malerier av Balke. Noe som er helt unikt og gjør Balke-samlingen til den største i verden.

Ljøgodt,, som blant annet har vært direktør for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, har vært opptatt av kunstneren Balke i en årrekke. Han har gått i bresjen for flere utstillinger med malerier av kunstneren.

I 2014-15 hadde National Gallery i London utstilling med Peder Balke, som Ljøgodt var initiativtager og medkurator for. Dermed ble Balke den andre norske kunstneren med egen utstilling her. Den første var Edvard Munch.

Les mer om Balke og se alle bildene i The Gundersen Collection her:

Peder Balke

 

Peder Balke, The Gundersen Collection
Peder Balke, Nordkapp

 

– Ikke minst er reisene til Balke et av utgangspunktene for denne boken. Hva reisene betyr for kunstnere på 1800-tallet, er noe man har blitt mer og mer oppmerksom på. De oppsøker nye scener på jakt etter motiver og nye oppdragsgivere, forteller Ljøgodt.

Balke studerte i utlandet og foretok mange reiser på kontinentet. Noe som gav viktige impulser for et ungt kunstnersinn. Han stod tilsynelatende foran et internasjonalt gjennombrudd på slutten av 1840-tallet, men en av hans viktige oppdragsgivere, den franske kongen Louis Philippe, måtte flykte på grunn av Februarrevolusjonen i 1848. Noe som resulterte i at Balke mistet det store oppdraget om å male monumentale norske og nordiske landskapsmalerier. Skissene befinner seg i dag i Louvre i Paris.

 

Peder Balke, The Gundersen Collection
Peder Balke: Båter i måneskinn

 

Balke skildret dramatiske kystlandskap med et eksperimentelt formspråk, bred pensel og begrenset fargepalett.

Under lanseringen 25. september vil Ljøgodt gi en introduksjon til kunstnerskapet til Balke. Publikum får også møte forfatteren Kari Brænne, som er en etterkommer av Balke. Arangementet avsluttes med samtale mellom Brænne, Ljøgodt og kunstsamler Pål Gundersen.

Boken gis ut på Skira Edizione, Milano, i samarbeid med Nordic Institute of Art og The Gundersen Collection. Bokens redaksjon har foruten forfatteren bestått av mag.art. Morten Zondag, som er kurator for The Gundersen Collection.