Skrik i Paris

Skal du til Paris i høst?

Musée d’Orsay i Paris åpnet 20. september utstillingen Edvard Munch. Et dikt om liv, kjærlighet og død. Åtte av bildene er lånt fra The Gundersen Collection.

I den ærverdige gamle jernbanestasjonen på Seinens venstre bredd i 7. arrondissement ligger Musée d’Orsay. Bygningen ble reist mellom 1898 og 1900 og er i dag turistattraksjon for over tre millioner besøkende årlig. Her finner man fransk kunst fra epoken 1848-1915, mellom annet mesterverk fra malere som Pierre-August Renoir, Vincent Van Gogh og Claude Monet.

Utstillingen i Paris presenterer rundt hundre verk av den norske kunstneren Edvard Munch. Publikum får presentert flere malerier, men også et utvalg tegninger, trykk og også trykkblokker.

Musée d’Orsay vil gjenspeile mangfoldet i kunsten til Munch gjennom de 60 årene han virket. Verkene som vises frem spenner over hele Munchs karriere som kunstner, med tema som angst, tvangstanker, liv og død. Men også kjærlighet, glede og lidenskap.

The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. Her ser vi Edvard Munch, Selvportrett med knokkel under og navn og datering over: Edvard Munch 1895. Vakkert mørkt trykk på lysegrått ark av Kinesisk bøtttepapir.

– Utstillingen er absolutt verdt et besøk, da museet i stor grad har lykkes med å presentere mange av de kjente verkene på en ny og spennende måte, sier Morten Zondag i The Gundersen Collection.

Bildene i utstillingen i Paris er mellom annet lånt fra KODE i Bergen og MUNCH i Oslo, samt åtte verk fra The Gundersen Collection.

Edvard Munch, Synden, 1902. Litografi trykt i oransje, gult og grønt. The Gundersen Collection.

The Gundersen Collection er den eneste private utlåneren til utstillingen i Paris. Mellom annet er de håndkolorerte litografiene Skrik, Madonna og Angst lånt ut. Det samme gjelder Selvportrettet med knokkelarm, Synden og Vampyr.

Utstillingen Edvard Munch. Et dikt om liv, kjærlighet og død blir å se i Paris frem til 22. januar 2023.