Slottet + Munch, utstilling i KunstStallen bak slottet i Oslo. De har lånt to Munch-trykk fra The Gundersen Collection.

Slottet + Munch

Lørdag 4. juli åpner den nye utstillingen i KunstStallen. To av bildene er lånt fra The Gundersen Collection.

Edvard Munch, Synden, 1902. Litografi trykt i oransje, gult og grønt. The Gundersen Collection.

The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med Munch-grafikk. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. Her ser vi Edvard Munch, Brosjen, Eva Mudocci, 1903. Litografi trykket i sort Japan papir. Signert nede til høyre med blyant: E Munch Lengre påskrift av Munch med blyant nede til høyre: A Frauen Irmgart Steinbart til Erinderiung en Grimsrød vennligst Edv Munch 1913

I sommer kan du lære med om grafikeren Edvard Munch. Hver dag fra 12-17 holder KunstStallen bak slottet i Oslo oppe. Her viser de frem et bredt utvalg av trykksteiner og ferdig trykk.

De tunge steinene, den kraftige trykkpressen og til slutt selve litografiet lar oss følge en av våre største grafiskere i arbeid.

Allerede i 1894 startet Munch å arbeide med grafikken. Til sammen 850 motiv ble jobbet med og fikk etter hvert sine helt spesielle uttrykk – i ett og samme trykk. Kunstneren arbeidet motivet videre og videre og skapte forskjellige stemninger. Mange av de grafiske verkene er tett knyttet opp til malerier, som Madonna, Vampyr og Kyss.

De litografiske steinene er et redskap på veien mot det grafiske bladet. Teknikken litografi baserer seg på at vann og fett skiller seg. Motivet blir tegnet eller malt på en porøs, planslipt kalkstein. Så blir steinen fuktet med vann og trykkfargen påført. Nå fester fargen seg bare der tegningen på steinen sitter, der fettet er, og ikke på de våte partiene. Motivet blir så overført til papiret i en kraftig trykkpresse.

KunstStallen viser frem 40 av totalt 150 slike litografiske steiner som er bevart etter Edvard Munch. Verkene vises sammen med papirarbeidene. Dette gjør utstillingen til et lite stykke grafikkhistorie.

KunstStallen er den tidligere stallbygningen til Slottet, oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow. Kong Haakon og Dronning Maud bygget om og utvidet i 1911 etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace. Nå med ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. Siden 2. verdenskrig fungerte stallen som lager. Bruken av bygget ble gitt i gave av Hans Majestet Kongen til Dronning Sonja.  På 80-års dagen hennes, 4. juli 2017 hadde KunstStallen offisiell åpning.

To av bildene i utstillingen er lånt ut fra The Gundersen Collection, Synden, 1902. Litografi trykt i oransje, gult og grønt, samt Brosjen, Eva Mudocci, 1903. Litografi trykket i sort Japan papir.