Museo Lázaro Galdiano i Madrid viser i vår Balkes bilder sammen med de andre visjonære romantikerne Lars Hertervig (1830-1902) og spanske Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870).

Stor interesse for Balke i utlandet

Nå reiser Balke-samlingen til The Gundersen Collection ut i verden. Første stopp er Madrid i mars.

En stor del av The Gundersen Collection sin samling av kunstneren Peder Balke (1804-1887) blir vist frem i Madrid fra 16. mars til 21. mai, og i Stavanger fra 29. september til 31. desember. Fra september 2023 vil også i underkant av 20 andre verk fra Peder Balke-samlingen bli vist i en stor monografisk Balke utstilling i Finland.

Les mer om Balke her!

En stor del av Peder Balkes samlede verker er i dag eid av The Gundersen Collection. Samlingen har over 50 malerier av kunstneren. Forretningsmannen og samleren Pål Gundersen har i løpet av de siste 20 årene samlet malerier av Peder Balke. I 2020 kom boken «Peder Balke Sublime Nortt, works from The Gundersen Collection» skrevet av Dr. Knut Ljøgodt.

Knut Ljøgodt skriver at Balke er en av de mest gåtefulle kunstnerne i den romantiske bevegelsen i Nord-Europa. En reise til de nordligste delene av Skandinavia i 1832 kom til å hjemsøke verkene hans resten av livet.

Balke utviklet sin egen, høyst unike og eksperimentelle form. Han reiste mye og fikk mellom annet et stort oppdrag fra kong Louis-Philippe i Paris på slutten av 1840-tallet.

Balke ble ignorert av kunsthistorikere gjennom mange år, men har gradvis gjenoppstått i løpet av 1900-tallet. Nylig også som en internasjonalt anerkjent kunstner.

Museo Lázaro Galdiano i Madrid viser i vår Balkes bilder sammen med de andre visjonære romantikerne Lars Hertervig (1830-1902) og spanske Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870).
Museo Lázaro Galdiano i Madrid viser i vår Balkes bilder sammen med de andre visjonære romantikerne Lars Hertervig (1830-1902) og spanske Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870).

Visonary Romantics

Museo Lázaro Galdiano i Madrid viser i vår Balkes bilder sammen med de andre visjonære romantikerne Lars Hertervig (1830-1902) og spanske Eugenio Lucas Velázquez (1817-1870). Fra 16. mars til 21. mai er samlingen i Madrid.

Les om utstillingen i Madrid her!

Utstillingen Visonary Romantics blir også å se i Stavanger kunstmuseum til høsten, fra september til desember.

De 60 utstilte maleriene kommer fra samlingene til Museo Lázaro Galdiano, Stavanger Kunstmuseum og The Gundersen Collection

Det spansk-norske samarbeidet er organisert av de to museene i nært samarbeid med CEEH – Centro de Estudios Europa Hispánica og NIA – Nordic Institute of Art.

Utstillingen «Visjonære romantikere» er initiert og kuratert av Knut Ljøgodt og Carlos Sánchez, i samarbeid med Inger M.L. Gudmundson.

Utstillingene ser nærmere på hvordan Lucas, Hertervig og Balke kan betraktes som visjonære kunstnere som malte et sinnets landskap. De tok i bruk eksperimentelle teknikker i de romantiske landskapene sine, en forløper for impresjonismen eller modernismen. Prosjektet sikte på å utforske dette som et transnasjonalt fenomen.

Eugenio Lucas Velázquez, Nightscape with Figures, (1850-70). Museo Lázaro Galdiano, Madrid.
Eugenio Lucas Velázquez, Nightscape with Figures, (1850-70). Museo Lázaro Galdiano, Madrid.

Eugenio Lucas Velázquez (1817–1870) regnes som en av Spanias ledende 1800-tallsmalere i den romantiske tradisjonen. Han blir ofte sett på som en arving til Francisco Goya.

Han spesialiserte seg som costumbrista-maler, og skildret hverdagsscener til det spanske folket – majos, tyrefekting og religiøse scener – ofte i en mørk og dyster stemning. Imidlertid malte han også landskap.

Lars Hertervig, Coastal Landscape with Rocks ands Boats (1856, reworked 1870s). Watercolour on paper. Stavanger Art Museum.
Lars Hertervig, Coastal Landscape with Rocks ands Boats (1856, reworked 1870s). Watercolour on paper. Stavanger Art Museum.

Lars Hertervig (1830–1902) vokste opp på øya Borgøy på sørvestkysten av Norge utenfor Stavanger; et landskap som ville vært et tilbakevendende tema i hans kunst. Hertervig bodde en periode på mentalsykehus. På 1860- og 70-tallet malte Hertervig en rekke markante landskap i både olje og akvarell; noen representerer en fascinasjon for forfall, andre mer kontemplative – dystre visjoner av landskapet, kanskje basert på vage minner.

The Gundersen Collection Peder Balke
Peder Balke, Boats on the Fjord, (1870s). The Gundersen Collection

Peder Balke (1804-1887) er en av Norges mest originale malere. Han skildret dramatisk kystlandskap med bred pensel og en begrenset fargepalett.Balke blir født på Helgøya i Mjøsa, men vokser opp på Toten. Her er han lærling hos en håndverksmaler og får ry som en ung, men dyktig “anstryker”.

Storbønder hjelper unggutten til Christiania og utdannelse ved Den Kongelige Tegneskole i 1827. Balke blir deretter elev av den svenske landskapsmaleren Carl Johan Fahlcrantz i Stockholm.

I april 1832 reiser Balke på den avgjørende nordlandsreisen. Langs kysten av Trondheim via Tromsø og helt til Nordkapp. Han reiste videre til Vardø, Vadsø og deretter sørover igjen via Skjervøy, Tromsø og Bodø tilbake til Trondheim.

Brenningene mot klippene etter en orkan blir et syn Balke aldri glemmer. Dramatisk nord-norsk natur blir et gjennomgangstema i han kunstneriske produksjon. Balke blir dermed den første norske kunstneren som skildrer den nordlige landsdelen.

Balke til Finland

Sinebrychoff Art Museum, det finske nasjonalgalleriet, viser verk av Peder Balke fra 28. september i år til 14. januar 2024. Det blir første utstillingen med verk av Peder Balke i Finland. I tillegg til utlån av Balke-malerier fra The Gundersen Collection, blir det vist frem maleriet lånt fra Nasjonalmuseet og andre samlinger.

Les om utstillingen i Finland her!