Peder Balke, The Gundersen Collection

Balke i Bodø

En reise til de nordligste delene av Skandinavia i 1832 kom til å hjemsøke bildene til Peder Balke for resten av hans liv.

Invitasjon

Bodøgaard

Utstillingen «Peder Balke – MOT NORD / FRA NORD – Øiesvoldsamlingen» er den første Balke-mønstringen i Bodø og består av over 20 malerier, i hovedsak innlånt fra The Gundersen Collection, samt fra Nordnorsk Kunstmuseum og private samlinger.

Utstillingen viser også den tidligste trykte dokumentasjonen fra nordområdene som vi vet om. Terje Øisvold sin samling av bøker og trykk om Nordkalottens billedhistorie fra 1550-1850.

Kuratorene Morten Zondag og Knut Ljøgodt er tilstede på åpningen på Galleri Bodøgaard lørdag 4. mai kl 14.

Utstillingen henger fram til 22. september.

Peder Balke, The Gundersen Collection
Veggmaleriet Landskap fra Nord-Norge, ca. 1860.

Peder Balke (1804-1887) var den første norske kunstneren som skildret Nord-Norge. Hos Galleri Bodøgaard kan du se bilder med motiv fra Nordland, Finnmark og flotte samiske motiv.

Det er også første gang at eksempler på Balkes veggmalerier vises i Nord-Norge.

Peder Balke
Hav og tåke

Forretningsmannen og samleren Pål Gundersen har i løpet av mange år samlet over 50 malerier av den norske kunstneren Peder Balke.

Balke i The Gundersen Collection

I 2020 gav Gundersen ut boken «Peder Balke Sublime North, works from The Gundersen Collection», skrevet av Dr. Knut Ljøgodt.

Ljøgodt forteller at Balke er en av de mest gåtefulle kunstnerne i den romantiske bevegelsen i Nord-Europa.

Se lanseringen av den nye Balke-boken – The Gundersen Collection

Balke-samlingen til The Gundersen Collection har de siste årene vært lånt ut til mellom andre gallerier i Madrid og Finland, samt flere steder i Norge.

The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med grafikk av Edvard Munch. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. Her ser vi Peder Balke, "De syv søstre". Olje på treplate. 25 x 31 cm. Usignert. 1845-50.
«De syv søstre».

Peder Balke (1804-1887) er en av Norges mest originale malere. Han skildret dramatisk kystlandskap med bred pensel og en begrenset fargepalett.

Balke blir født på Helgøya i Mjøsa, men vokser opp på Toten. Her er han lærling hos en håndverksmaler og får ry som en ung, men dyktig “anstryker”.

Storbønder hjelper unggutten til Christiania og utdannelse ved Den Kongelige Tegneskole i 1827. Balke blir deretter elev av den svenske landskapsmaleren Carl Johan Fahlcrantz i Stockholm.

I april 1832 reiser Balke på den avgjørende nordlandsreisen. Langs kysten av Trondheim via Tromsø og helt til Nordkapp. Han reiste videre til Vardø, Vadsø og deretter sørover igjen via Skjervøy, Tromsø og Bodø tilbake til Trondheim.

Brenningene mot klippene etter en orkan blir et syn Balke aldri glemmer. Dramatisk nord-norsk natur blir et gjennomgangstema i han kunstneriske produksjon. Balke blir dermed den første norske kunstneren som skildrer den nordlige landsdelen.

The Gundersen Collection er en imponerende samling av kunst og norske bondeantikviteter. Store deler av samlingen er stilt ut på hotellet Vestlia Resort i fjellbygda Geilo, Norge. The Gundersen Collection har også Norges viktigste private samling med grafikk av Edvard Munch. Ikke minst flere håndkolorerte grafiske verk. Her ser vi Peder Balke, Havnen i Skjervøy. Olje på lerret, 12x17,5 cm.
Havnen i Skjervøy.