Kunstweekend 2021

24.-26. SEPTEMBER 2021

For fjerde gang inviteres det til Kunstweekend på Vestlia Resort på Geilo. Denne gangen skal mellom annet kunsten i det offentlige rom fange vår interesse. Både kunstnerne som skapte den og aktørene som står bak.

Les mer her:

De Kongelige samlinger

Kultur-representanter fra flere steder i Norge samles på fjellet denne helgen.  Kristin Danielsen fra Kulturrådet kommer også i år. Ikke minst treffer vi representanter fra de kongelige samlinger, Sigurd Sverdrup Sandmo og Nina Høye. Vi får mellom annet høre om samlingen som omfatter alt fra billedkunst, fotografier, leketøy, hestekjøretøy, møbler, sølv, serviser og dekketøy til klær og tekstiler.  vi får også høre om Norges første offentlige utsmykking, som var Oscarshall ved Frognerkilen.

 

Offentlig kunst

KORO produserer og finansierer kunst i offentlige rom over hele Norge og ved norske konsulater og ambassader i utlandet. Nora Ceciliedatter Nerdrum er leder for kunstseksjonen og kurator i KORO og kommer til Vestlia. Hun jobber for at kunstnere kan arbeide utenfor den tradisjonelle utstillingskonteksten. Ingebjørg Storeide Folgerø er bystyrepolitiker i Stavanger og medlem i kommunens Kunstutvalg. Hun kommer til fjells og vil snakke om offentlige kunstkjøp. Og så har vi turistveiene da. De nasjonale turistveiene som de siste tiårene har fått en skikkelig oppsving. Svein Rønning er kunstfaglig leder og vil fortelle om denne kunsten midt i naturopplevelsene langs veiene.

Nasjonsbygging

Johannes Flintoe, København 1787 – 1870, var midt i kulturkampen som raste i Norge de første 10-årene etter 1814.Da grunnlaget for ble lagt for det som er blitt det norske og Norge. Foredraget til Pål Sagen bygger helt og holdent på bilder og dokumenter fra egen samling plassert i Norsk Kultursenter på Koppang.

Kjendisparet Frits og Alexandra Thaulow

Øystein Sjåstad er Professor i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Han arbeider med en bok om Frits Thaulow, som var en ledende norsk landskapsmaler i de naturalistiske 1880-årene. Sjåstad tar opp rollen til kjendisparet Frits og Alexandra Thaulow i kunst, media og populærkultur, som nettverkere og kunst politikere.

Munch i det offentlige rom

I oktober åpner MUNCH ved Oslos sjøkant, skreddersydd for store kunstopplevelser. Det nye museet vil tilby kunst og kultur i 13 etasjer, og inspirere alle til å komme tett på Munchs liv og kunst. Stein Olav Henrichsen er direktør ved MUNCH og viser mellom annet hvilken rolle Munch har i det offentlige.

Tangen-samlingen 

Kunstsilo i Kristiansand blir et nasjonalt kunstmuseum, med samlinger og utstillinger som vil være helt i toppen av hva kunst-Norge kan by på. Mellom annet vil de ha den største samlingen av nordisk moderne kunst. Trude Gomnæs Ugelstad er kunstnerisk direktør ved Sørlandet Kunstmuseum og kommer til fjells under Kunstweekend.

Å skape en kunstsamling

Kunstsilo Sparebankstiftelsen DNB er en uavhengig stiftelse som bidrar til å utfylle norske museers samlinger med både norsk og internasjonal kunst, og kjøper verk museene ikke selv har anledning til å anskaffe. Møt Anders Bjørnsen, som er leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.

REV ocean

REV Ocean er verdens største høyteknologiske forskningsskip og en flytende tenketank og en nasjonal og internasjonal møteplass for ulike fagfelt hvor kunstens rom er ivaretatt . 62 samtidskunstnere retter et direkte eller indirekte spørsmål ved hvordan klimaendringene utfordrer menneskets tilhørighet til naturen og spesifikt havet.  Sommer 2021 er verkene stilt ut på Bomullsfabrikken i Arendal. Åse Kamilla Spelkavik Aslaksen er kunsthistoriker og kurator i kunstprosjektet ombord.

Kunst i internasjonalt virke

Utenriksdepartementet eier en betydelig samling norsk kunst, plassert i UDs hovedkvarter på Victoria terrasse i Oslo og spredt på utenriksstasjoner i verden. Christian Syse var inntil i august ambassadør til Sverige i Stockholm og vil omtale kunstens rolle i norsk arbeid i utlandet og vise verk fra kunstsamlingen.

Kunstnerdialog

Kenneth Blom regnes som en av Norges mest suksessrike kunstnere, med utdannelse fra Einar Granum kunstskole og Kunstakademiet i Oslo og Düsseldorf. Han arbeider som billedkunstner og grafiker. Han har hatt stor internasjonal suksess og er representert ved svært viktige og ledende gallerier i New York, Beijing/Hong Kong, Berlin, Bern og Wien. I 2007 hadde han separatutstilling på Henie Onstad Kunstsenter og han er den første samtidskunstneren som har hatt utstilling i det prestisjetunge auksjonshuset Sotheby’s i London (2008). møt ham i samtale med kunsthistoriker, forfatter og gründer Nicolai Strøm-Olsen.

Les mer her:
Book opphold på Vestlia Resort under Kunstweekend:
På Kunsthotellet Vestlia Resort kan man se store deler av samlingen til The Gundersen Collection. Les om samlingen her:Hovedside Gundersen Collection – The Gundersen Collection